Scrisoare deschisă “Casa din Baloți de Paie”

Privește în stânga. Privește în dreapta. Vei vedea pereți, uși și ferestre. Ești într-o casă. Desigur că ești într-o casă, toată lumea este într-o casă, mai devreme sau mai tărziu în timpul unei zile…

Casa este o nevoie fundamentală a omului. Ne petrecem cel puțin o treime din viață în ea. Și tocmai din acest motiv plătim greu pentru a o avea: aproape jumătate din muncă, aproape jumătate din viață, o trăim pentru a ne afla într-o casă.

Noi, echipa Asociației Eco Habitat, credem că există un mod mai bun de a trăi, în care nu trebuie să trăim pe „jumătate”. Un mod în care putem să ne ridicăm deasupra nevoilor de bază și să ne exprimăm și să ne punem în valoare pe deplin potențialul.

O soluție inovatoare

O casă clasică este costisitoare atât din punct de vedere al construirii cât și al costurilor de întreținere. O casă clasică este neprietenoasă atât cu mediul înconjurător căt și cu oamenii care locuiesc în aceasta. O casă clasică pur și simplu nu este sustenabilă.

Alternativa cu care venim este una des intâlnită în Franța, Canada, Germania și Danemarca: case din baloți de paie.

O casă din baloți de paie folosește tehnologii low-cost, sunt rezistente la seismicitate și folosesc materiale naturale locale. Paiele folosite oferă confort termic și izolează fonic. Tencuiala pe bază de argilă oferă rezistentă la foc și un ambient sănătos.

Care sunt avantajele financiare? Costuri cu 75% mai mici la căldură, prețul de construire fiind același.

Un proiect social

Preocuparea  noastră fiind una de natură umană am ales să realizăm un precedent în România sub forma unei case care să demonstreze impactul maxim pe care o asemenea locuință poate să îl aibă în viața oamenilor.

Familia Petre trăiește în satul Cârligu Mare, comuna Glodeanu Siliştea, județul Buzău. Aceasta este un exemplu tipic pentru familiile sărace din România: agricultură de subzistență, fără apă potabilă, loc de muncă instabil adeseori cu plată în natură, banii câștigați în timpul anului sunt cheltuiți toți pe încălzirea din timpul iernii.

Pentru familia Petre acum viața înseamnă o cameră de 4m2. Dar noi putem să schimbăm asta!

De ce și cum poți să ajuți

În primul rând nu ești prima persoană. Am fost susținuți și ajutați până acum de parohia Glodeanu-Cârlig, de zeci de voluntari veniți atât din România cât și din restul Europei, de firme de materiale de construcții, de experți în domeniu veniți din Franța și Germania, și chiar mediatizați de mai multe publicații importante.

Am construit până acum mai mult de două treimi din casă și mai avem nevoie de aproximativ 4000€ pentru finalizarea completă a acesteia.

Dacă dorești să susții financiar proiectul cel mai ușor este să donezi online 5-10€ accesând link-ul http://mpy.ro/fd3vbt. Pentru alte metode de a dona te rog să accesezi pagina noastră de Donații.

În final, dacă încă te întrebi de ce să ajuți atunci răspunsul nostru este acesta:

Pentru că fiecare om are nevoie de o casă.

Îți mulțumim,


A: Str. Ritmului 16, bl. 431, sc. A, ap. 18, sector 2, Bucureşti, 021678
T: +4072 896 0951
F: +4021 313 2443
@ office@eco-habitat.ro
www.eco-habitat.ro

6 Responses to Scrisoare deschisă “Casa din Baloți de Paie”

 1. Iata ca am dat peste asta pagina web despre Scrisoare deschisă Casa din Baloți de Paie ,
  cautand despre maramu. Acum iti spun ca faci treaba super.
  iti recomand sa vizitezi si pagina web http://cazare-maramures.net un site despre
  maramures. Mult succes

 2. Claudia Mihai says:

  Domnilor ideea dvs este laudabila dar inca 15000 de euro?…din cat? La cat ajunge costul final/total al unei astfel de case? Daca trece de 20000 de euro, este “moarta” dpdv al implementarii ca solutie pentru zonele sarace, cu economie/agricultura de subzistenta…oamenii de la tara poate ca ajung sa cheltuiasca pentru constructia unei case traditionale tot pe aici-20000euro- dar intr-un interval de timp mult mai larg, 2-3 ani nu in 3-4 luni. La tara, oamenii fara posibilitati isi zidesc si construiesc singuri casele; fundatia si o camera in primul an, o alta camera, anul urmator…etc.nimeni nu sare cu banii peste noapte sa-si faca casa de 20000 de euro, dintr-un singur motiv: nu-i au.
  Mult succes!

 3. […] o familie sa aibe o casa noua. Asociatia Eco Habitat au decis sa-i ajute prin constructia unei case din baloti de paie. Familia Petre traieste in satul Cârligu Mare, comuna Glodeanu Silistea, jude?ul Buzau. Este o […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.