Case din baloți de paie în România

11 iunie 2012, Sala Dalles, ora 19:30

La 2 ani de la înfiinţare, Asociaţia ECO HABITAT dezvoltă în România tehnicile construirii Caselor din baloţi de paie, având la bază tradiţiile româneşti de construcţie şi nevoia unei familii sărace de un camin.

În plină câmpie a Bărăganului, în apropiere de Buzău, un grup de tineri entuziaşti  sunt în curs de finalizare a unei case din baloţi de paie. Este vorba de un proiect social ecologic realizat împreună cu Parohia Glodeanu Cârlig.

O alta casă din baloţi de paie la care se lucrează este deja ridicată la Valea Nucului, în comuna Berca. În acest caz, însă, este vorba despre un proiect privat, care va fi finalizat abia în primăvara anului viitor.

Casele din baloţi de paie pot avea un viitor în România şi reprezentă o soluţie demnă de avut în vedere atât pentru mediul rural cât şi cel urban.

Creşterea standardelor de viaţă cu peste 50%

Casele din baloţi de paie se pot realiza pe baza unei tehnologii low-cost, sunt rezistente la seismicitate şi sunt folosite materiale locale. Este de remarcat faptul că paiele sunt un material apropiat de tradiţia din ţara noastră (care, în plus, este o piaţă deschisă pentru paie), oferă confort termic, casa este rezistentă la foc, izolantă fonic.

Avantajele casei din baloţi de paie

Este de 3 ori mai eficientă decât o casă obişnuită, iar într-un ciclu normal de viaţă de 30 de ani costurile pentru energie se reduc cu până la 75%. Baloţii de paie sunt în sine termoizolanţi, nemaifiind necesară o izolare suplimentară. Consumul de energie pentru transportul paielor este minim (spre exemplu, de 77 ori mai mic decât pentru vata minerală). Echilibrează umiditatea aerului prin stratul de lut care acoperă baloţii. Casa are o inerţie termică mare – menţine căldura, lutul absoarbe agenţii poluanţi, nu există emisii toxice, casa este vie, organică, are altă încărcare energetică, paiele provin din surse regenerabile, cresc anual într-o mare variatate climatică şi sunt un material mai sustenabil decât lemnul, a cărui producţie şi procesare necesită mult mai multă energie şi a cărui emisie de dioxid de carbon este relativ mare.

Tehnologia caselor din baloţi din paie este diferita de cea a caselor din chirpici, cunoscută şi aplicată mult în ţară în mediul rural românesc

Se folosesc aproximativ aceleaşi materiale dar puse în altă ordine, tehnologia diferind astfel esenţial. Tehnica folosind baloţii din paie s-a dezvoltat de zeci de ani în ţările Occidentale, în Germania ajungând să se construiască acum chiar blocuri de 3-4 etaje folosind aceste materiale şi tehnici.

Date tehnice pentru o astfel de casă

Pereţii din baloţi de paie pot suporta o greutate de peste 1.000 kg/mp (se pot construi cu uşurinţă P+1); pereţii tencuiţi pe ambele părţi au o rezistenţă la foc de maxim F90 (după normele austriece şi germane); coeficientul de conductivitate termică λ este de 0,0456 W/mK; se pot atinge standardele unei case pasive (case cu un consum de energie necesar pentru încălzire mai mic de 15 kWh/mp/an).

Materialul de bază din care sunt construite aceste case

Materialul (tencuiala) de bază este realizat după o anumită reţetă, care presupune un amestec de diferite materiale (naturale) într-o anumită proporţie. Între aceste materiale se regăsesc preponderent pământul foarte argilos şi paiele tocate, dar şi alte materiale ca: nisipul, rumeguşul, o plantă tocată (noi am folosit lucerna, aceasta găsindu-se din abundenţă în zonă), precum şi bălegar, acesta având rolul de a asigura fermentarea “aluatului”.

Timpul de realizare

Contează foarte mult dimensiunea, numărul de oameni care lucrează, transportul materialelor, condiţiile atmosferice dar, în general, o casă aproximativ de 100 mp poate fi realizată în circa 3-4 luni de vară, cu finisaje cu tot.

Despre ECO HABITAT

Asociaţia ECO HABITAT este o organizaţie nonguvernamentală, având la bază un grup de 4 tineri cu specializări în mai multe domenii (arhitectură, construcţii, istorie, arte) si 10 voluntari. Desi contextul material este unul modest, ei planuiesc sa omologheze un prototip pentru Romania. Au sustinerea unor specialisti straini din domeniu si multa incredere ca vor face rost de resursele necesare pentru acesta. Ei sustin educarea societăţii româneşti pentru o locuire sustenabilă, alternative concrete, legale şi viabile de locuinţe sustenabile, promovarea construcţiilor verzi în România, precum şi protejarea habitatului prin îmbunătăţirea politicilor de mediu.

Persoană de contact:
Ioana Şimon
ioana@eco-habitat.ro
+4074 038 4305

4 Responses to Case din baloți de paie în România

 1. andrei says:

  o intrebuintare foarte buna a materialelor noastre furajere

 2. Pasztor Krisztina says:

  Buna ziua!
  Doresc in viitorul mediu sa ridic si eu o casuta minuscula din paie pe un teren extravilan fara imprejmuire, proprietate personala (arabil). Am conspectat legea constructiilor si forumurile la subiect, dar tot nu m-am lamurit. Puteti sa-mi spuneti ce fel de reglementari sunt in aceasta tema?
  multumesc!
  Krisztina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.