Casa din Baloţi de paie

    Casa din baloţi de paie este un proiect social realizat de Asociaţia Eco Habitat împreună cu preotul paroh Marian Tudor din parohia Glodeanu-Cârlig, având locaţia în satul Cârligu Mare, situat la 100 km de Bucureşti.

    Profilul economic al satului este bazat exclusiv pe agricultură de subzistenţă, deci nu oferă locuitorilor posibilităţi de întreţinere într-un mod decent, iar mare parte din localnici trăiesc în case cu vechime între 30-80 de ani, grav afectate. Obiectivul nostru este să construim pentru Parohia Glodeanu Cârlig o casă specifică locului, folosind tehnologia germană de construcţie cu baloţi de paie şi lut. Această primă casă, destinată unei familii care în prezent locuieşte într-o cameră improvizată de doar 4 mp, va fi un exemplu accesibil pentru comunitatea locală şi pentru publicul interesat. Gândul nostru este să folosim în mod eficient materialele disponibile local, reducându-se astfel costurile de producţie şi transport, iar prin tehnologia folosită, să aducem un nivel crescut de eficienţă termică care să reducă substanţial şi costurile de încălzire pe timp de iarnă.

    Prin acest proiect ne propunem să începem demersul în testarea şi monitorizarea acestor soluţii constructive în vederea realizării unui prototip acomodat la condiţiile geografice şi economice ale României. Astfel vom putea oferi oamenilor în nevoie o tehnologie constructivă cu costuri reduse, şi un sistem eficient energetic care să răspundă pertinent viitoarelor standarde ecologice Europene ce se vor aplica inclusiv României începând cu 2015, după schema: informare-cunoaştere-aplicare. Asociaţia Eco Habitat are ca viziune o lume în care se poate avea acces la o locuinţă mai ieftină, durabilă şi eficientă energetic, după standardele impuse prin legislaţie, cu un impact redus asupra sănătăţii oamenilor şi a mediului înconjurător. Noi credem că acest lucru poate fi realizat prin intermediul tehnicilor sustenabile de construire folosind materiale locale, pe care încercăm să le promovăm şi să le aplicăm și ne-am propus ca prin această iniţiativă să oferim o alternativă de a construi.

2 Responses to Casa din Baloţi de paie

  1. Dorin Ivan says:

    Interesant, este un proiect tipizat disponibil ptr doritori? Eu am casa bunicilor in zona(com. Glodeanu Silistea) si as fi interesat sa construiesc ceva sanatos, eco.

  2. Traxler Arthur says:

    Cum se poate obtine autorizatie de constructie pentru un astfel de imobil?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.